Бившият президент на Китай Дзян Дзъмин почина на 96-годишна възраст. Това

...
Бившият президент на Китай Дзян Дзъмин почина на 96-годишна възраст. Това
Коментари Харесай

Почина бившият президент на Китай

Бившият президент на Китай Дзян Дзъмин умря на 96-годишна възраст. Това оповестиха държавните китайски медии.
Прочетете още
Една от основните фигури в китайската история през последните десетилетия, Дзъмин ръководеше Китай, в интервал който страната отбелязва високоскоростен напредък, написа Би Би Си.

Той управлява мирното предаване на Хонконг през 1997 година, само че е подложен на критика за тежките репресии против религиозната фракция „ Фалун Гонг “, която се е считала за опасност за комунистическата власт, през 1999 година
 
Дзян се издига на власт след кървавото потушаване на протестиращите на площад " Тиенанмън " в Пекин през 1989 година, което довежда до интернационално остракиране на Китай. 

Събитието провокира яростна битка за власт на върха на Китайската комунистическа партия. 

В резултат на това Дзъмин, който в началото е считан за муден бюрократ, е повдигнат на висок пост. Той е определен като компромисен водач с вярата, че ще сплоти хардлайнерите и по-либералните детайли.

Под негово управление с бързи темпове се развива стопанската система, комунистите стягат контрола си върху властта и Китай заема своето място в челните редици на международните сили. Oфициално Дзъмин става президент на Китай през 1993 година и се отдръпва от поста през 2003 г.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР